ŠD Sprint je v Straži organiziralo prvo dirko pokala Slovenije v ciklokrosu 2022/2023 

V Straži nedaleč od dirkališča v Češči vasi se je v nedeljo 11.12.2022 začela domača sezona v ciklokrosu.

Nedeljsko prvo dirko pokala Slovenije v cikloklosu 2022/2023 je organiziralo KD Sprint, dogodek pa je financiran preko Športne zveze Novo mesto.   Dirka se je odvijala v športnem parku Breza v Straži. Prvo mesto je zasedel vsestranski Mihael Štajnar v dresu ekipe mebloJOGI Pro-Concrete. Lanski državni prvak v gorskokolesarskem krosu, ki uspešno nastopa na cesti in je bil tudi najvišje uvrščeni Slovenec na letošnjem prvem SP na makadamu, je pred dobrim letom dni dobil že prvo dirko sezone 2021/2022 v Dolenjskih Toplicah, prav tako v organizaciji KD Sprint Novo mesto. V pičli članski konkurenci je bil prvi favorit tudi na novi lokaciji.

Štajnar je povedel takoj po startu in do konca dirke, zanj dolge 8 krog in poldrugo minuto manj kot uro, le povečeval naskok pred tekmeci.

Drugo mesto med člani je zasedel prvak S. Makedonije v krosu in cestni dirki Dimitar Jovanoski, nova pridobitev Adria Mobila. Dimitar je nastopil na gorskem kolesu, tako da je točke osvojil le za Zimsko nigo, ne pa tudi za pokal v ciklokrosu. Tretji je bil Gašper Ahačič (Pogi Team UAE Generali).

Med člane se je čisto v vrh pomešal Primož Obal (KK Tropovci), ki je prišel v cilj kot drugi absolutno, dobre 4 minute za Štajnarjem. Za Jovanoskim in pred Ahačičem je dirko zaključil Blaž Debevec (Pogi Team UAE Generali), tako za Obalom drugi v kategoriji amaterji/masters do 34 let. Le najhitrejša četverica je opravila po osem krogov.

Dirka mladincev je bila še bolj napeta. Sprva je med starejšimi mladinci povedel Vid Murn (Adria Mobil), nato pa sta pobudo prevzela njegov moštveni kolega Anže Ravbar in Jaka Marolt (KK Kranj), slednji na gorskem kolesu. Šele pri koncu 6 krogov dolge dirke je Ravbar dirko odločil v svojo korist in Maroltu ušel za 20 sekund. Sledil je Nikolaj Gregorič (Pogi Team UAE Generali) in nato zmagovalec med mlajšimi mladinci Gašper Štajnar (Adria Mobil).

V dirki mladincev je bila konkurenca najmočnejša s kar 19 starejšimi in 12 mlajšimi mladinci, dobrim deležem ciklokros koles ter dobro mešanico MTB in cestnih kolesarjev. Skupaj je na dirki nastopilo 71 kolesarjev iz Slovenije, Hrvaške in S. Makedonije.

Kot je povedal že zmagovalec med člani, je bila proga na novem prizorišču dobro speljana, razmere pa so bile v blatu težke. Tudi infrastruktura v športnem parku je dobra, podpora majhne občine tudi, tako da računamo, da bi lahko postala Straža stalno oporišče ciklokrosa.

Druga in zadnja dirka, hkrati državno prvenstvo, bo Ciklokros Ljubljana 26. decembra ob hipodromu Stožice. Vendarle smo optimistični, da se pojavi še kakšna dirka v začetku drugega leta.

Več si lahko preberete na https://prijavim.se/index_page/news/15014/na-cx-straza-na-vrhu-mihael-stajnar/#lang