Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani na naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje in boljše delovanje storitve.

Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki nujni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov.

Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas in brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno.

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?

Piškotke uporablja večina spletnih strani. So priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več. Kot prvi gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev, pomagajo pri zbiranju raznih statistik, o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani.

Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

Katere piškotke uporablja spletna Športna zveza Novo mesto?

1. Lastni piškotki

Ime piškotka

Čas trajanja

Namen

cc_analytics 1 leto Piškotek za pomnjenje uporabniških nastavitev o piškotkih za statistko obiska
cc_X 1 leto Piškotek za pomnjenje uporabniških nastavitev o »drugih« piškotkih
cc_necessary 1 leto Piškotek za pomnjenje uporabniških nastavitv o obveznih piškotkih
cc_social 1 leto Piškotek za pomnjenje uporabniških nastavitev o piškotkih, ki so povezani s socialnimi omrežji

2. Piškotki preko t. i. zunanjih spletnih strani/servisov

Google Analytics piškotki so uporabljeni za spremljanje obiska spletne strani, za spremljanje prodaje in spremljanje drugih navad obiskovalcev, ki se kažejo na naši strani. Google Analytics je Googlovo orodje za spletne analitične podatke, ki ga uporabljamo za boljše razumevanje, kako obiskovalci uporabljajo naše spletno mesto.

Ime piškotka

Čas trajanja

_utma 2 leti
_utmb 30 minut
_utmc do zaprtja brskalnika
_utmz 6 mesecev

Piškoti, kjer se nalagajo multimedijske vsebine

Med brskanjem po spletni strani – slednja vsebuje tudi multimedijske vsebine, se ob nalaganju določenih podstrani ustvarijo piškotke. Gre za piškotke iz portala youtube.com. Na prvi strani/domači strani se ti piškotki ne pojavijo v nobenem primeru. Če pa želite izklopiti nalaganje t. i. youtube.com piškotkov – predlagamo, da trenutno v brskalniku onemogočite te piškotke.

Ime piškotka

Čas trajanja

_utma 2 leti
_utmb 30 minut
_utmc do zaprtja brskalnika
_utmz 6 mesecev