»Do dobre energije brez energijskih pijač«

Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez v partnerstvu z Ministrstvom za zdravje, s številnimi drugimi strokovnimi, športnimi in mladinskimi organizacijami nadaljujejo z akcijo osveščanja »Do dobre energije brez energijskih pijač,« s katero opozarjajo, da tovrstne pijače niso primerne za otroke in mladostnike. Za moč in energijo potrebujejo predvsem uravnoteženo prehrano, redno ukvarjanje s športom ter kakovosten spanec. Pomembno je tudi, da jih naučimo kritičnega vrednotenja informacij, ki jih obdajajo.

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da so ravno otroci in mladostniki največji porabniki energijskih pijač. Čeprav zanje sploh niso primerne, jih pije kar 40,9 % mladostnikov, vsak peti 11-letnik in že vsak drugi 15-letnik. Najvišji odstotek pitja ugotavljajo pri 17-letnih fantih, med njimi je takih že več kot polovica (60,3 %). Ob tem je le približno petina (19,7 %) mladostnikov vse dni v tednu telesno dejavnih vsaj eno uro na dan, skladno s priporočili. Odstotek redno telesno dejavnih mladostnikov se znižuje. Slabšajo se tudi rezultati na področju spanja mladostnikov. Le nekaj več kot tretjina (38,7 %) 11- in 13-letnikov in približno petina (19,3 %) 15- in 17-letnikov spi med šolskimi dnevi v skladu s priporočili (HBSC, 2022) [1].

»Starostna meja uživanja energijskih pijač se niža. Pijejo jih tudi že 10-letniki. Soočamo se z  agresivnim oglaševanjem, ki poteka globalno, po socialnih omrežjih. Mladostniki so izjemno dovzetni za všečna sporočila oziroma oglase svojih vzornikov, zato je pomembno, da vlagamo v njihovo zdravstveno in medijsko pismenost ter v zdrav življenjski slog,« izpostavlja Vesna Marinko, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje, kjer akcijo koordinirajo že tretjič zato, da bi med otroci in mladostniki znižali porabo teh izdelkov. Obenem jih želijo opozoriti na zdrave alternative. Aktivnosti so del načrtovanih ukrepov za izboljšanje prehranskih in gibalnih navad prebivalstva, ki se izvajajo pod okriljem Nacionalnega programa Dober tek, Slovenija, skupaj s številnimi partnerji*.

Športna stroka opozarja še na en vidik. Pogosto energijskih pijač ne ločimo od športnih napitkov, ki so namenjeni nadomeščanju izgubljenih snovi med naporno vadbo. Zaradi povečanega znojenja med vadbo in diuretičnega učinka kofeina lahko pride zaradi uživanja energijskih pijač med vadbo do hude dehidracije, močnejšega in hitrejšega bitja srca in zapletov delovanja srčne mišice, lahko se sprožijo srčne aritmije. Nasprotno so športni napitki namenjeni predvsem nadomeščanju izgubljenih snovi po naporni vadbi, njihova sestava je torej povsem drugačna. Za dobre telesne in miselne sposobnosti je pomembno predvsem, da otroci in mladostniki jedo uravnoteženo hrano, so dovolj telesno dejavni, pa tudi, da imajo pogoje za zadosten in kakovosten spanec oz. regeneracijo po telesnem naporu. Pri otrocih in mlajših mladostnikih, še posebej tistih, ki so vključeni v športne programe, je zaradi povečane telesne aktivnosti in s tem povečanega tveganja dehidracije pomemben zadosten vnos tekočine preko celega dneva. V večini primerov za pokritje potreb po vnosu tekočine pri teh starostih zadostuje voda.

Jasmina Bevc iz Zveze potrošnikov Slovenije zaključuje, da so prav mladi pogosta in zelo enostavna tarča ponudnikov energijskih pijač, ki v svojih oglasnih sporočilih izkoriščajo povezanost z znanimi in uspešnimi športniki, računalniškimi igrami in seveda z zabavo. »Zdi se, da so energijske pijače za mlade to, kar je kava za odrasle. Pijača, ki jo pijejo skoraj vsi, številni tudi zaradi pritiska sovrstnikov. Zato je pomembna vloga nas odraslih, da mlade naučimo kritičnega mišljenja, jim predstavimo ozadje oglasnih sporočil, tudi objav na TikTok-u in You Tubu, ki jih mladi ne prepoznajo kot oglase. Predstavimo jim boljše alternative in nenazadnje, bodimo jim zgled.«