Obisk Slovenske bakle v občini Novo mesto

Pestro dogajanje se je začelo v Olimpijskem centru Novo mesto, kjer je slovensko baklo pričakala množica športnih navdušencev, mladih in tudi nekoliko starejših. Vse navzoče je nagovoril podžupan občine Novo mesto Urban Kramar, ki je pohvalil in tudi spodbudil vse mlade k športnemu udejstvovanju. Zaželel je tudi vsem našim športnikom obilo srečo na olimpijskih igrah v Parizu.

Člani triatlonsko plavalnega kluba so prevzeli baklo z rok podžupana in z njo preplavali eno dolžino v prenovljenem olimpijskem bazenu. Ko je bakla zopet prišla na suho, so jo prevzeli člani Kolesarskega društva Adria Mobil, ki so z njo kolesarili nekaj kilometrov po novomeških cestah. Kolesarji KK Adria Mobil so nato plamenico predali članom Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, ter Medobčinskemu društvu slepih in slabovidnih Novo Mesto in tudi Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine, ki so skupaj baklo prenesli prek reke Krke čez Julijino brv in jo na drugi strani Krke predali predstavniku Kolesarskega društva Zverinice. Predstavniki KD Zverinice so baklo pripeljali do spomenika Leona Štuklja, ki je najbolj poznan olimpijec, ki prihaja iz te dolenjske občine. Jekleno leseno damo so tu že čakali mladinci PGD Kamence, člani GRC Novo Mesto in tudi člani PGD Potov vrh Slatnik. In že je bakla prišla do Kandijskega mosta, kjer so gasilci izvedli mokro vajo, pri kateri je bila vključena tudi sama bakla.

Sledila je naslednja predaje bakle, ki je romala v roke dveh olimpijcev: kolesarja Sandija Papeža in metalca diska Igorja Primca. Oba olimpijca sta baklo skupaj pripeljala do Glavnega trga, kjer so sledili še krožni teki, po trasi ki je bila dolga približno 300 m. Tu so si baklo štafetno predajale organizacije Brainibrain, Društvo Šola zdravja in  DU Podgorje Stopiče, ŠD SU Novo mesto, DUID, Atletski klub Krka Novo mesto, Nogometni klub Krka in pa še ekipa Mestne občine Novo Mesto in občani. V veliko veselje je bilo spremljati radost vseh prisotnih, ne glede na starost ali pa športno pripravljenost.

Prav vsi udeleženci so poudarjali bistvo sodelovanja in ne vedno zgolj tekmovanja, saj nas šport vendarle združuje in ne razdvaja. Po končanem teku je vse navzoče nagovoril še župan občine Gregor Macedoni, ki je pohvalil vse sodelujoče za doprinos k čudovitemu dogodku. Zaželel je srečo vsem našim športnikov na olimpijskih igrah v Parizu in spodbudil vse mlade, za nadaljevanje dobrega dela, saj se ob tem kalijo nove zvezde športa.

Ob koncu je moderator na oder povabil Jasno Dokl Osolnik, nekdanjo vrhunsko športnico in nekoč znanka slovenskega olimpijca Leona Štuklja. Pogovor je tekel o časih, v katerih je Štukelj osvajal olimpijske kolajne, o prigodah, ki jih je delil z našo sogovornico, predstavila pa je tudi prihajajoče dogodke, ki bodo obeležili življenje Leona Štuklja, kot tudi 100. obletnico osvojitve olimpijske kolajne za Slovenijo.

Vsi navzoči smo se za kratek čas počutili, kot da živimo v časih, ko je Štukelj osvajal vse te olimpijske kolajne.